“Yhteinen tahtotila: Startup Refugees Tampereelle!” Näin Ensimetrin toimitusjohtaja Marko Lehtimäki esitteli ideansa yhteistyöstä ensimmäisen yhteisen kokouksen jälkeen loppuvuonna 2020. Startup Refugeesin yrittäjyyspalveluiden vetäjä Kati Lappeteläinen oli luonnollisesti innoissaan, sillä toiminnan laajentamisesta Tampereelle oltiin haaveiltu jo kauan
“Alueella on runsaasti potentiaalia mm. alueen voimakkaan kasvun ja maan parhaan opiskelutarjonnan ansiosta,” Lehtimäki perusteli ehdotustaan. Suunnitelmana oli yhdistää Startup Refugeesin palveluita osaksi Ensimetrin palvelupolkua ja hyödyntää uuden Platform 6 -talon mahdollisuuksia. Alkuvuodesta 2021 järjestettiin ensimmäiset infotilaisuudet yhteistyön käynnistymisestä Suomen Uusyrityskeskukset ry:n hankkeen tukemana, ja ensimmäinen pienryhmävalmennus starttasi maaliskuussa 2021.
Ensimetrin yritysneuvojat kertovat koulutusmahdollisuudesta maahanmuuttaja-asiakkailleen, jotka voisivat hyötyä yritysidean testaamisesta ja asiakasymmärryksen kehittämisestä. Uusi yrittäjä ilmoittautuu Ensimetrin kautta koulutukseen, jossa hyödynnetään Yrittäjyysbuusti-etuutta. Kun ryhmään on ilmoittautunut riittävän monta yrittäjää, ryhmän valmennus alkaa Platform 6:n koulutustiloissa. Kouluttamisesta ja valmennuksesta vastaa Startup Refugeesin henkilökunta. Korona-aikaan osa koulutuksista toteutettiin kokonaan verkossa interaktiivisissa työpajoissa, mikä osoittautui myös yllättävän toimivaksi konseptiksi. Kuukauden mittaisen valmennuksen jälkeen yrittäjät jatkavat yrityksensä kehittämistä itsenäisesti tai palaavat Ensimetrin neuvonnan ja palveluiden piiriin.
Englanniksi järjestetyt valmennukset ovat saaneet erittäin hyvää palautetta osallistujilta. 84% osallistujista pitää valmennusta erittäin tai hyvin hyödyllisenä ja 15% melko hyödyllisenä. Jopa 96% koki työpajojen kehittäneen heidän ymmärrystään yrittäjyydestä ja yrityksen pyörittämisestä. Yrittäjät ovat arvostaneet erityisesti yritysidean testaamisprosessiin tutustumista, jonka kautta asiakas- ja markkinaymmärrys kehittyvät asiakaslähtöisesti, sekä yhdessä toisten samassa tilanteessa olevien yrittäjien kanssa ideointia, vertaistukea ja verkostoitumista. Esimerkiksi eräs osallistuja kertoi, ettei ollut lainkaan ymmärtänyt kuinka hyödyllistä ideointi toisten yrittäjien kanssa voisi olla omien tuotteiden ja yrityksen kehittämisessä.